Wijnhandel Jan van Breda Wijnhandel Jan van Breda

114 jaar wijnhandel in Rotterdam voor particulieren, bedrijven en horeca

Korte Hoogstraat Rotterdam 1902 - 1940

Wijnhandel Jan van Breda is opgericht in 1902 door onze grootvader en overgrootvader Jan van Breda. Met zijn vrouw Anna begon hij “ Jan van Breda” in de Korte Hoogstraat, nabij de toenmalige Passage, vanwaar hij het levendige vooroorlogse Rotterdam vanuit het hart bediende met “ ál drinkbaar lekkers en de mooiste cru’s van Frankrijk” (foto 1 en 2)

 

Savornin Lohmanlaan 1940 - 1945 en Coolsingel 1945 - 1953

In mei 1940 blijft ook het historische pand aan de Korte Hoogstraat niet gespaard. Er is niets meer van over. De jongste zoon Jan, die in de jaren ’30 de zaak heeft overgenomen, zet de zaken voort vanuit het eigen woonhuis op de Savornin Lohmanlaan. De vensterbank in de woonkamer wordt omgebouwd tot tijdelijke etalage (foto 3). Later zal Jan in een noodwinkel aan de Coolsingel de zaak opnieuw opstarten in het centrum van de stad (foto 4).

 

 

Lijnbaan 1953 - 1988

Na de oorlog herrijst het nieuwe hart van Rotterdam en hiermee ook ‘Wijnhandel Jan van Breda’. 66 bekende Rotterdamse winkels openen officieel feestelijk hun deuren in 1953 waarbij het publiek en masse langs en in de nieuwe winkels stroomt. Hieronder ook ons nieuwe pand: Lijnbaan nr. 80 met twee prachtige etalages die de winkelende mensen een blik gunnen op de rijkdom van glinsterende flessen. We bevinden ons wederom in het hart van de stad (foto 5). In de 60-er jaren stappen de zonen Jan en Kees in de zaak en in 1985 nemen zij de winkel van hun vader over. In die jaren verandert de Lijnbaan echter snel. Kleine handelaars maken plaats voor landelijke filiaalbedrijven die tot op heden het straatbeeld domineren.

Westerkade, Scheepvaartkwartier 1988 - heden

Ze besluiten daarom in 1988 naar de opslagruimte aan de Westerkade te verhuizen en deze te verbouwen tot de nieuwe winkel. Op een veel rustiger punt in de stad en op dat moment nog onontdekt, opent ‘ Jan van Breda’ opnieuw zijn deuren en zetten we de traditie van ons familiebedrijf voort. De nadruk komt op eigen wijnimport te liggen (foto 6 en 7). Het familiaire karakter van ‘Jan van Breda’ krijgt nieuwe impuls door de intrede van de reeds al vierde generatie, Sietske van Breda in 2001 en haar broer Kees van Breda in 2007.