Wijnhandel Jan van Breda Wijnhandel Jan van Breda

Fermentación Lenta Ximenez-Spinola

Fermentación Lenta

€ 39,95
inclusief BTW
Land Spanje Inhoud 0,75 L
Regio Jerez Alc. percentage 12.5%
Smaaktype "gentle" Serveertemperatuur 10-12 C
Druiven pedro ximénez Opmerkingen

Fermentación Lenta

Verrassende aromatische neus met tonen van gekonfijte sinaasappel, rozijnen, pruimen en sjiek hout. In de mond vol en rond met een mooie balans tussen rijp fruit en hout en opvallend prettige zuren. Een lange complexe afdronk met mineralen en een spannend bittertje.

De laat geoogste px druiven worden zorgvuldig geselecteerd bij binnenkomt. Vergisting op oude Frans eiken van 225 tot 300 liter. Elke dag wordt 30 liter toegevoegd, om de gisten al het suiker te laten consumeren, resulterend in een compleet droge wijn. Vandaar de naam 'Fermentation leta', ofwel langzame fermentatie

Phelipe Antonio Zarzana Spínola, oprichter van Bodegas Ximénez-Spínola, wordt al in 1752 schriftelijk vermeld. Er staat geschreven dat hij in 1729 een opdracht tot verscheping van wijn heeft gegeven. Geen gebrek aan historie hier! En het bedrijf is nog steeds in handen van dezelfde familie. De huidige eigenaar, José Antonio, is dan ook een van de meest klassieke Spanjaarden die wij ooit hebben ontmoet. En uitgerekend hij is verantwoordelijk voor een innovatie in het ingedutte Zuid-Spaanse gebied Jerez. 99 procent van alle pedro-ximénezdruiven komt namelijk niet uit Jerez, maar uit buurstreek Montilla. De druiven van Spínola komen wél uit Jerez. Dat is al een onderscheid. Maar in plaats van sherry maakt José Antonio er onversterkte wijn van. Topwijngaarden De zeer oude stokken pedro ximénez van Ximénez-Spínola groeien in beroemde pagos (wijngaarden) met sterk kalkhoudende, witte albarizabodems, zoals Añina, Balbaina en Carrascal. Dit verklaart ook het unieke karakter van de wijnen en brandy van Ximénez-Spínola. Door de heel verfijnde zuren en subtiele mineraliteit die deze topwijngaarden de druiven meegeven, blinken de wijnen uit in ingehouden kracht en enorme complexiteit. Nieuwe bodega voor nog meer kwaliteit Om de kwaliteit nog verder op te voeren, heeft men bij Bodegas Ximénez-Spínola een paar jaar geleden besloten om de bodega in hartje Jerez de la Frontera te sluiten. De nieuwe is gebouwd tussen de pagos Añina en Balbaina in, ongeveer 2 kilometer van de stad Jerez richting Sanlúcar de Barrameda, dat aan de kust ligt. De nieuwe bodega is sinds de oogst van 2012 in gebruik en staat open voor bezoek. Absoluut doen.