Wijnhandel Jan van Breda Wijnhandel Jan van Breda

Charme 2013 Niepoort

Charme 2013

€ 95,00
inclusief BTW
Land Portugal Inhoud 0,75 L
Regio Douro Alc. percentage 14%
Smaaktype "gentle" Serveertemperatuur 16-18C
Druiven tinta roriz, touriga franca Opmerkingen

Charme 2013

Charme is een zeldzame rode Douro wijn. Zijn elegantie en complexiteit, zijn zachte en rijpe tannines beschrijven het best de kwaliteiten afkomstig van de zeer oude wijnstokken uit de Vale de Mendiz in het hart van de Pinhão. Het is Dirk Niepoort zijn uiteindelijke en persoonlijke interpretatie voor zijn Bourgogne passie. Charme is de enige niet-mousserende wijn geproduceerd in Vale de Mendiz
 
Lichtrood van kleur, met zuivere fruitaroma's van kersen en frambozen vergezeld van een subtiel rustiek karakter op de achtergrond. In de mond is de zuiverheid van het fruit de dominante toon. Met veel frisheid, balans en structuur. In dit stadium is de jeugdigheid van deze wijn nog steeds erg op de voorgrond, maar de stevige onderliggende structuur suggereert dat deze wijn ook goed zal verouderen.

Midden in de Douro, wat onbetwist één van ’s werelds mooiste wijngebieden is, ligt Niepoort Vinhos. Pal aan de rivier de Tedo, een zijtak van de Douro die als een zilveren ader langs de stijle wijnhellingen slingert, vinden we verscholen in de rotsen Quinta de Nápoles die het hart van het wijnbedrijf vormt. Hier zwaait de zesde generatie van de familie Van der Niepoort, zoon Dirk, sinds enkele jaren de scepter op geheel eigen en vooral persoonlijke wijze. Het huis werd in 1842 opgericht door de Nederlander Eduard Kebe. Vijf jaar later werd Franciscus, de eerste Van der Niepoort, zijn partner. Toen Kebe korte tijd later overleed werd het portbedrijf volledige eigendom van Van der Niepoort. Wat vroeger ooit begon als kleinschalig porthuis is inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerd port- & wijnhuis dat bij vele wijnkenners een plekje heeft veroverd. Dirk weet dan ook, mede dankzij zijn eigenwijze visie, continu te verrassen! Voor het maken van de wijnen focust Dirk van der Niepoort zich op het terroir. Niet voor niets heeft hij het dan ook over de ‘Niepoort Triangle’ die de verschillende terroirs expressie geven: leisteen in de Douro, kalksteen in Bairrada en graniet in de Dao. In deze drie gebieden liggen de Quinta’s van Niepoort waar de druiven vandaan komen.