Wijnhandel Jan van Breda Wijnhandel Jan van Breda

Vertente 2014 Niepoort

Vertente 2014

€ 20,50
inclusief BTW
Land Portugal Inhoud 0,75 L
Regio Douro Alc. percentage 14%
Smaaktype "rich" Serveertemperatuur 16-18C
Druiven tinta roriz, touriga franca, touriga nacional Opmerkingen

Vertente 2014

Verpakt in een prachtige paarse kleur heeft de Vertente een delicaat profiel met mineralen en wild zwart fruit. Het hout is goed geïntegreerd wat blijkt uit de wat gerookte en kruidige noten. Een solide, diepe wijn met een goede structuur. Elegant in de mond met een evenwichtige zuurgraad en soepele tannines.

Vertente tinto is een heldere robijnrode wijn gemaakt van handgeplukte Tinta Roriz (=tempranillo), Touriga Franca, Tinta Amarela en Touriga Nacional druiven van 35-80 jaar oude wijnstokken uit de wijngaarden van Quinta de Napolès en Vale do Pinhão in de Dourovallei van Portugal. Fermentatie in roestvrijstalen tanks werd gevolgd door 22 maanden rijping in Franse eiken vaten.

Midden in de Douro, wat onbetwist één van ’s werelds mooiste wijngebieden is, ligt Niepoort Vinhos. Pal aan de rivier de Tedo, een zijtak van de Douro die als een zilveren ader langs de stijle wijnhellingen slingert, vinden we verscholen in de rotsen Quinta de Nápoles die het hart van het wijnbedrijf vormt. Hier zwaait de zesde generatie van de familie Van der Niepoort, zoon Dirk, sinds enkele jaren de scepter op geheel eigen en vooral persoonlijke wijze. Het huis werd in 1842 opgericht door de Nederlander Eduard Kebe. Vijf jaar later werd Franciscus, de eerste Van der Niepoort, zijn partner. Toen Kebe korte tijd later overleed werd het portbedrijf volledige eigendom van Van der Niepoort. Wat vroeger ooit begon als kleinschalig porthuis is inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerd port- & wijnhuis dat bij vele wijnkenners een plekje heeft veroverd. Dirk weet dan ook, mede dankzij zijn eigenwijze visie, continu te verrassen! Voor het maken van de wijnen focust Dirk van der Niepoort zich op het terroir. Niet voor niets heeft hij het dan ook over de ‘Niepoort Triangle’ die de verschillende terroirs expressie geven: leisteen in de Douro, kalksteen in Bairrada en graniet in de Dao. In deze drie gebieden liggen de Quinta’s van Niepoort waar de druiven vandaan komen.