Wijnhandel Jan van Breda Wijnhandel Jan van Breda

Rioja Pies Negros 2015 Artuke

Rioja Pies Negros Artuke

€ 16,95
inclusief BTW
Land Spanje Inhoud 0,75 L
Regio Rioja Alc. percentage 12.5%
Smaaktype "gentle" Serveertemperatuur 16-18C
Druiven graciano, tempranillo Opmerkingen

Rioja Pies Negros Artuke

Notitie

Artuke Pies Negros is a red wine crafted by Bodegas y Viñedos Artuke under the label "Village wines". This red wine from La Rioja is made from a blend of 90% Tempranillo and 10% Graciano coming from vineyards from 30 to 90 years old located in the town of Ábalos, in the southern foothills of the Sierra Cantabria. The winery practices an environmentally-friendly viticulture and follows the principles of biodynamic farming in order to get a natural expression of the terroir. The vines grow at an altitude over 550 m above sea level in soils composed of clay and limestone. Climate is atlantic, which brings an uncommon freshness to the Artuke wines. Handpicked and meticulously selected, the grapes were macerated for 4 days in stainless steel tanks, during which the cap of grape skins was punched down daily. After the completion of alcoholic and malolactic fermentation, Artuke Pies Negros 2014 was aged for 14 months in 1st, 2nd and 3rd year French (80%) and American (20%) oak barrels.

Achtergrondinformatie

Artuke is een echt familiebedrijf in Baños de Ebro. De broers Arturo en Kike hebben de dagelijkse zorg over de wijngaarden en de kelder een paar jaar geleden van hun ouders overgenomen.

De familie bezit 22 hectare verdeeld over 32 percelen tussen hun dorp Baños de Ebro en het dorpje Abalos. Deze gaarden zijn van aanzienlijke leeftijd. Maar wat er vooral toe doet, is dat ze gelegen zijn op de beste locaties in de Rioja Alavesa. De wijngaarden worden biologisch bewerkt en de hoogte varieert tussen de 450 en 700 meter. Dat resulteert in wijnen met een verfijnde zuurgraad. En die zuurgraad draagt bij aan de sappige verteerbaarheid van iedere slok.

Arturo en Kike zijn erg zuinig op de traditionele waarden van de bodega maar ze weten precies wat ze (en wij!) lekker vinden. In de kelder wordt namelijk anders gewerkt dan door de vorige generaties. De kleine barriques van 225 liter worden langzaam maar zeker vervangen door barriques van 500 en 600 liter. De broers houden namelijk van moderne maar elegante, fruitgedreven wijnen met subtiel gedoseerd hout en laat dat nou net bij de critici en bij ons in de smaak vallen!