Wijnhandel Jan van Breda Wijnhandel Jan van Breda

R.D. Extra Brut 2002 Bollinger

 R.D. Extra Brut 2002

€ 230,00
inclusief BTW
Land Frankrijk Inhoud 0,75 L
Regio Champagne Alc. percentage 12.5%
Smaaktype Brut Serveertemperatuur 10-12C
Druiven chardonnay, pinot meunier, pinot noir Opmerkingen verpakt in zeer luxe geschenkdoos

 R.D. Extra Brut 2002

 

De smaak is krachtig, mooi droog, opmerkelijk fris en intens, en enorm lang. Een champagne van heel grote klasse, met enorme potentie om verder te rijpen. Drink hem als wij deden uit een Bourgogneglas of ruim vintagechampagneglas, dan krijgt hij de ruimte zijn complexiteit, zowel in de breedte als in de lengte, te tonen.

De druiven voor R.D. 2002 - 60% pinot noir, 40% chardonnay - stammen uit maar liefst 23 crus, waarvan 71% geclassificeerd als grand cru en 29% als premier cru. Voor het aandeel pinot noir spelen Aÿ, Mareuil-sur-Aÿ en Verzenay als dorpen van herkomst een grote rol, voor dat van chardonnay Cuis maar ook grand crudorpen als Cramant, Avize, Oger en Le Mesnil-sur-Oger.

 

De basiswijnen zijn apart vergist en gerijpt in oude barriques (gemiddeld 15 tot 20 jaar oud) en werden in januari 2003 geassembleerd tot de basiscuvée voor Grande Année en R.D. In maart 2003 werd deze gebotteld op flessen met een natuurlijke kurk voor de tweede gisting op fles.

 

Verreweg de meeste 'Grand Marques' uit de Champagne kopen hun druiven om Champagne te maken. Champagne Bollinger beschikt als een van de zeer weinige huizen over eigen wijngaarden. Deze zijn uitsluitend gesitueerd in Grand - & Premier Cru gebieden. Het bezit van deze wijngaarden maakt Champagne Bollinger minder afhankelijk en stelt hen in staat vele malen zorgvuldiger te werk te gaan wat vanzelfsprekend begint in de wijngaard zelf.