Wijnhandel Jan van Breda Wijnhandel Jan van Breda

Marsanne Yves Cuilleron

Marsanne

€ 13,95
inclusief BTW
Land Frankrijk Inhoud 0,75 L
Regio Rhône Alc. percentage 12,5
Smaaktype "rich" Serveertemperatuur 12 - 14 C
Druiven marsanne Opmerkingen

Marsanne

Marsanne geeft diepgekleurde krachtige wijnen, soms met een klein beetje vettigheid. De Marsanne druiven voor deze wijn zijn afkomstig uit wijngaarden met een warme ondergrond, bestaand uit verweerd graniet, in het dorp Chavanay. Een deel van de hellingen vallen net buiten de appellatie, Cuilleron kiest ervoor om zijn wijnen onder de aanduiding "Vin de France" uit te brengen. Een simpele wijn op papier maar allerminst in het glas.

Marsanne is een traditionele druivensoort van de Noordelijke Rhône. In tegenstelling tot de Roussanne die we ook in de witte Chateauneuf-du-Pape tegenkomen. Marsanne wordt vaak voor een deel in de blend gebruikt met Roussanne voor de grote wijnen uit de streek zoals Saint-Joseph en Hermitage. Het is niet helemaal duidelijk in welke verhouding beide druiven staan aangeplant maar de Marsanne is aan een opmars bezig omdat hij makkelijker is om te verbouwen, hogere rendementen levert en minder vatbaar is voor allerlei ziektes. Roussanne staat wel iets hoger aangeschreven.

Meer informatie

Yves Cuilleron geldt al sinds een jaar of tien als een van de beste wijnmakers van Condrieu, een van de coming young men van de appellation. Hij nam in 1987 het domein over van zijn oom, die het eigenlijk al in 1985 wilde verkopen bij gebrek aan een opvolger. Yves Cuilleron is de vierde generatie op dit familiedomein in Chavanay, even ten zuiden van het dorpje Condrieu zelf. Samen met zijn vrienden François Villard en Pierre Gaillard wordt Yves Cuilleron beschouwd als een van de vernieuwers van de wijngaarden en de wijnen van Condrieu.

Aanvankelijk was hij helemaal niet van plan om wijnboer te worden. Hij hield veel van wijn en van wijnproeven, maar deed een studie werkbouwkunde. Toch heeft hij de beslissing het domein over te nemen nooit betreurd. Hij breidde het domaine uit tot 29 hectare nu. Hij produceert niet alleen wijnen met de appellation Condrieu, maar ook Côte-Rôtie en Saint-Joseph. De totale productie van het domein ligt op ongeveer 50.000 flessen, waarvan zo'n 12.000 tot 15.000 flessen Condrieu. Sinds 1990 is het wijnmaken volledig veranderd. Tot dit tijd vond de gisting van de wijnen volledig plaats op roestvrij staal. Sindsdien werd de gisting op eiken vaten geïntroduceerd. Een arbeidsintensief en tijdrovend proces, maar wel een dat wijnen met veel complexiteit en lengte oplevert. Van Yves Cuilleron mag worden verwacht dat hij zijn reputatie van een van de beste producenten van Condrieu de komende jaren moeiteloos zal kunnen bevestigen.