Wijnhandel Jan van Breda Wijnhandel Jan van Breda

Lugana Cru Brolettino 2017 Cà dei Frati

Lugana Cru Brolettino 2017

€ 23,95
inclusief BTW
Land Italie Inhoud 0,75 L
Regio Lombardijen Alc. percentage 12.5%
Smaaktype "rich" Serveertemperatuur 10-12C
Druiven trebbiano Opmerkingen

Lugana Cru Brolettino 2017

Notitie

Kleur: zeer frisse groen gele kleur , ook hier een beetje het glow in the dark effect Geur: Zeer geurige mineralige neus, haast beetje petroleum toon, indringend, ook duidelijk herkenbaar is de lichte rubber en wat chemische toets wat zo typisch voor de Trebbiano druif. Duidelijk hier ook veel wit fruit(perzik en Poire William). Ook duidelijk bloemen (wilde roos) Smaak: Een rijke wijn, rond en filmend in de aanhef met duidelijk wat abrikoos ,wit fruit en amandel. Een mooi middenrif en een verrassend delicaat zuurtje wat de wijn een duidelijk kick geeft. Verrassende en mooie balans. Smaak: Minder rond in de mond dan de I Frati en direkt mineralig van smaak, duidelijk strakke aspiraties . Ook duidelijk wat abrikoos ,wit fruit en amandel. Een mooi middenrif en een heftig zuur wat de wijn een duidelijk kick geeft. Verrassende en mooie balans . De wijn is een intensere en duidelijk mineralige variant van de basis cuveeI Frati. Een wijn met veel spanning en potentie.

Achtergrondinformatie

Druivensoort: 100 % Trebbiano (varieteit Turbania), druiven zijn pas laat oktober geoogst. Vinificatie: Vergisting in RVS tanks, 100 % van de wijn heeft de malolactisch gisting in barriques ondergaan. Wijnen hebben 10 maanden gerijpt op hun gisten in tanks en daarna nog 3 maanden op fles Terroir: Kleiachtige grond met hoog kalkgehalte en minerale zouten Bewaartijd: 5-10 jaar

Ca' dei Frati kan worden terug getraceerd tot het jaar 1782, waar een document verwijst naar 'een huis met een wijnkelder op het land van Sermion, met de benaming 'huis van de broeders' (dei Frati). Men bezit 20 hectaren wijngaarden met een grote diversiteit aan verschillende terroir's . Veel leem met een hoog gehalte aan kalk en minerale zouten. Door de aanwezigheid van veel kiezel is hier sprake van een goede doorlatendheid van de bodem. Dit zorgt ervoor dat de druiven optimaal kunnen rijpen. Van groot belang is ook de Pelér wind die voor een grote temperatuur verschillen op korte termijn zorgt wat een positieve uitwerking heeft op de aromawerking van de druif..De grote hoeveelheid water van het Garda meer werkt op zijn beurt weer als een regulator tegen te grote verschillen tussen de verschillende zeizoenen. Kortom , een plekje met een heerlijk (haast) Mediterraan microklimaat.