Wijnhandel Jan van Breda Wijnhandel Jan van Breda

Vonkelwijn Brut Graham Beck

Vonkelwijn Brut Graham Beck

€ 12,95
inclusief BTW
Land Zuid-Afrika Inhoud 0,75 L
Regio Western Cape Alc. percentage 12.5%
Smaaktype Brut Serveertemperatuur 8-10C
Druiven chardonnay, pinot noir Opmerkingen

Vonkelwijn Brut Graham Beck

Graham Beck ontwikkelde het kwaliteitslabel MCC (Méthode Cap Classique).  Zuid-Afrikaanse vonkelwijnen waren dertig jaar geleden al van uitstekende kwaliteit, maar Graham Beck experimenteerde veel en slaagde erin om de kwaliteit van zijn vonkelwijnen aanzienlijk te verbeteren door een tweede gisting op fles op punt te stellen.
De overeenkomst van deze Brut met Champagne is spectaculair. Alleen de bodem is afwijkend van die van de Champagne streek. Na het toevoegen van Champagne gist volgt een tweede gisting op de fles. Afhankelijk van de cuvée rijpen de Méthode Cap Classique wijnen minimaal 18 maanden op de gistsporen. Hierna volgt de dégorgement, dat wil zeggen de verwijdering van de dode gist en het bijvullen van de fles.
30% van het sap van deze cuvée is vergist op eikenhouten vaten van 205 liter.

Graham Beck Wines werd in 1983 opgericht toen Graham Beck de boerderij Madeba bij toeval kocht in Robertson op zo’n 175km van Kaapstad. Hij had het doel voor ogen om een wijnhuis van hoge klasse op te zetten. Het succes heeft zich uitgebreid met de aankoop van een tweede wijnhuis in Franschhoek. Inmiddels heeft Graham Beck Wines vier wijnhuizen in drie gebieden met een totaal van 386 hectare wijngaarden.
Robertson ligt op zo’n 175 km van Kaapstad, en het is een typisch stadje van de Breederivier wijnregio. Robertson Wine Valley is één van de vele Zuid-Afrikaanse wijn-routes. De Coastal Region van Stellenbosch, Paarl en Franschhoek is wellicht de bekendste Kaapse wijn route, maar Graham Beck Wines heeft ook de Robertson Wine Valley op de kaart gezet. Robertson maakt samen met Ashton, Bonnievale, McGregor en Montagu deel uit van het district Breederivier Wynlande (Breede River Winelands).

De Graham Beck Wines behalen regelmatig Zuid-Afrikaanse en internationale Awards. De vonkelwijn Graham Beck Brut NV, die Nelson Mandela aan zijn gasten schonk toen hij op 10 mei 1994 in de Uniegebouwen in Pretoria ingehuldigd werd als eerste zwarte president van Zuid-Afrika zorgde voor een doorbraak. Op 4 juni 2008, de dag dat Obama zijn nominatie voor de presidentsverkiezingen won, kraakten president Obama en zijn familie ’s avonds enkele flessen Graham Beck Brut NV.