Wijnhandel Jan van Breda Wijnhandel Jan van Breda

Barbera d'Asti Montebruna 2016 Braïda

Braida Barbera d'Asti Montebruna

€ 19,95
inclusief BTW
Land Italie Inhoud 0,75 L
Regio Piemonte Alc. percentage 13%
Smaaktype "gentle" Serveertemperatuur 14-16 C
Druiven barbera Opmerkingen

Braida Barbera d'Asti Montebruna

 In de geur aroma's van rijpe kersen en rode bessen, hint van vanille. Tamelijk volle wijn met veel fruit, mooi fris dankzij de zuren van de Barbera-druif. Lange afdronk, mooi in balans. 12 maanden in grote Sloveens eiken vaten. Verdere rijping voor 3 maanden op fles. Spijs Kan een hele maaltijd begeleiden, bijzonder mooi bij pasta en risotto.

  • Meer dan 500 artikelen op voorraad
  • Bestel per fles wijnen en gedistilleerd
  • Vanaf 12 flessen / 150,- gratis bezorgd
  • Betaal veilig met Ideal of Creditcard
  • Snelle levering of ophalen in winkel

Meer informatie

Iemand heeft eens gezegd dat elke opsomming van wijnmakers uit Piemonte moet beginnen met de naam Giacomo Bologna, ondanks het feit dat zijn naam niet met een A begint. Dat zegt iets over de invloed die hij gehad heeft op wijnbouw in Piemonte in het algemeen, en de kwaliteit van Barbera-wijnen in het bijzonder. Hij putte zijn inspiratie uit de Bourgogne, een streek die qua landschap en klimaat veel weg heeft van Piemonte. Als ze daar mooie wijnen konden maken van een wispelturige druif, dan moest het toch in Piemonte ook kunnen? Hij creëerde eigenhandig een stijl Barbera die er nog niet was: zorgvuldige selectie van fruit in de wijngaard, vergisting bij gecontroleerde temperatuur, rijping op nieuwe vaatjes van Frans eiken... Het lijkt nu allemaal zo logisch, maar in die tijd (jaren tachtig vorige eeuw) was het absoluut vernieuwend en visionair. De twee "single vineyard" wijnen die Bologna creëerde - Bricco dell'Uccellone en Bricco della Bigotta - worden nog steeds beschouwd als de mooiste expressie van Barbera. Overigens samen met de "Ai Suma", ook een creatie van Bologna, maar niet van één wijngaard afkomstig.

Na zijn voortijdig overlijden in 1990 werd de winery voortgezet door zijn vrouw Anna, zoon Giuseppe en dochter Raffaella. Anna zwaait de scepter en zet de plannen voort die door Giacomo waren geschetst. Giuseppe houdt zich met name bezig in de wijngaard en in de kelder. Raffaella, met haar flamboyante persoonlijkheid, doet de marketing en export.

De wijngaard

Het fruit voor deze wijn is afkomstig van de wijngaard die is gelegen op de heuvel Montebruna, in Rocchetta-Tanaro, waar Braida is gevestigd. De vader van Giuseppe, Giacomo Bologna, liep al met het idee rond om deze wijngaard, die over vele eigenaren was verdeeld, in zijn bezit te krijgen. Uiteindelijk is het zijn zoon gelukt, na het passeren van 35 notariële akten. Van de 27 hectare is er nu 16 in productie. De rest wordt zorgvuldig bestudeerd om te zien wat er het best kan worden aangeplant.