Wijnhandel Jan van Breda Wijnhandel Jan van Breda

Rioja Maceración Carbónica 2018 Artuke

Rioja Maceración Carbónica Artuke

€ 11,75
inclusief BTW
Land Spanje Inhoud 0,75 L
Regio Rioja Alc. percentage 12.5%
Smaaktype "fresh" Serveertemperatuur 12-14C
Druiven tempranillo, viura Opmerkingen Geen houtopvoeding

Rioja Maceración Carbónica Artuke

Notitie

Uitgesproken fruitige neus met tonen van frambozen, kersen en aalbessen. In de mond zeer sappig en fruitig met spannende zuren en heerlijk rood fruit

Achtergrondinformatie

Artuke is een echt familiebedrijf in Baños de Ebro. De broers Arturo en Kike hebben de dagelijkse zorg over de wijngaarden en de kelder een paar jaar geleden van hun ouders overgenomen.

De familie bezit 22 hectare verdeeld over 32 percelen tussen hun dorp Baños de Ebro en het dorpje Abalos. Deze gaarden zijn van aanzienlijke leeftijd. Maar wat er vooral toe doet, is dat ze gelegen zijn op de beste locaties in de Rioja Alavesa. De wijngaarden worden biologisch bewerkt en de hoogte varieert tussen de 450 en 700 meter. Dat resulteert in wijnen met een verfijnde zuurgraad. En die zuurgraad draagt bij aan de sappige verteerbaarheid van iedere slok.

Arturo en Kike zijn erg zuinig op de traditionele waarden van de bodega maar ze weten precies wat ze (en wij!) lekker vinden. In de kelder wordt namelijk anders gewerkt dan door de vorige generaties. De kleine barriques van 225 liter worden langzaam maar zeker vervangen door barriques van 500 en 600 liter. De broers houden namelijk van moderne maar elegante, fruitgedreven wijnen met subtiel gedoseerd hout en laat dat nou net bij de critici en bij ons in de smaak vallen!